TEDEN SLOVENSKE HRANE
Vlada je konec decembra sprejela sklep o razglasitvi tedna slovenske hrane, ki ga bomo na območju Slovenije obeleževali vsak tretji teden novembra. Gre za pobudo Čebelarske zveze Slovenije in desetih stanovskih organizacij.
Prvo uradno obeleževanje tedna slovenske hrane bo letos od 11. do 17. novembra, z osrednjim projektom - Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo v petek, 15. novembra.
Namen tedna slovenske hrane je spodbuditi večje naročanje, nakupovanje in uživanje slovenske, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbuditi zdrav prehranski način. Teden slovenske hrane bo prispeval še k boljšemu sodelovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano in k boljši promociji slovenske hrane ter večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.
Cilj projekta je povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno lokalno prehransko verigo od njive do krožnika za dobrobit vseh generacij – tako danes kot v prihodnosti.
Teden slovenske hrane bo vključeval številne aktivnosti:
- spodbujanje priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin;
- izvajanje projekta Tradicionalni slovenski zajtrk v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki bo eden glavnih dogodkov tedna;
- ozaveščanje o prednostih uživanja lokalne oziroma slovenske hrane preko vzgojno-izobraževalnih zavodov, javnih ustanov, gostinskega sektorja, gospodinjstev in širše javnosti.
Nekaj teh aktivnosti se bo izvedlo tudi v občini Muta. Skozi ves teden boste lahko prebirali recepte tradicionalnih slovenskih jedi, spoznavali živila, vključena v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v sredo, 13. novembra, pa boste od 11. ure dalje lahko obiskali tržnico lokalnih ponudnikov, ki bo v amfiteatru pred občinsko stavbo.
(Vir: RS, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije)