RECEPT: MARTINOVA POJEDINA
Martinovo – praznik, ki pomeni konec dela na polju in je posvečen novemu vinu. Vsi smo zagotovo že slišali, da se na ta dan mošt spremeni v vino. Že naši predniki so rekli, da mora na ta dan biti miza bogato obložena z različnimi dobrotami, saj je to tudi zahvalni dan za dobro letino na polju. Praznovanje martinovega spremljajo vsem nam dobro poznane jedi: hrustljavo zapečena perutnina, rdeče zelje in mlinci. Seveda pa, kot se za ta praznik sposodi, ne sme manjkati niti kozarec mladega vina.
PEČENA GOS
Potrebujemo:
gos |
težka približno 4kg |
sol |
1 žlica |
sveže mleti črni poper |
0.5 žlice |
olje |
3 žlice |
voda |
|
Postopek priprave:
Večer pred pečenjem iz notranjosti odstranimo morebitno drobovino, gos operemo in do suhega obrišemo. Natremo jo s soljo in poprom ter kožo na več mestih prepikamo z vilicami, da bo odvečna maščoba med pečenjem lahko odtekla. Gos čez noč shranimo v hladilnik.
Gos vsaj eno uro pred pečenjem vzamemo iz hladilnika. Položimo jo na hrbet in ji s kuhinjsko vrvico zvežemo noge. Zvežemo jo tudi preko prsi in perutnic ter na način pritrdimo perutnice k trupu. Konce vrvic odrežemo. Kožo vratu prepognemo na prsi in jo pripnemo z leseno špilo.
Pečico segrejemo na 180°C. Na kuhalnik pristavimo večji pekač in v njem dobro segrejemo olje. Na segretem olju iz vseh strani popečemo gos. Na vsaki strani jo pečemo po 3 do 4 minute. Na ta način bo imela lepo zapečeno karamelizirano kožico. Pekač odstavimo in vanj prilijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko.
Gosko obrnemo tako, da je prsni del obrnjen navzdol. V ogreti pečici jo pečemo 45 minut, med pečenjem pa večkrat preverimo, ali je v pekaču dovolj vode. Med pečenjem jo tudi večkrat prelijemo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču.
Po 45 minutah gosko obrnemo na hrbet in iz pekača v posodico odlijemo vso tekočino. Prilijemo svežo vodo, ki naj sega 1 cm visoko. Gosko pečemo še 2 uri, med peko pa jo večkrat polijemo s tekočino iz pekača.
Ali je goska pečena, najlažje preverimo tako, da v najdebelejši del bedra zapičimo termometer. Temperatura pravilno pečenega mesa je 75 °C. Pečeni goski odstranimo vrvice, jo preložimo na rešetko, ohlapno pokrijemo z alu folijo, v katero smo na najvišji točki naredili luknjo, in pustimo počivati 20 minut.
Gosko razrežemo na kose, katere serviramo na krožnike in postrežemo skupaj z izbrano prilogo.
DOMAČI MLINCI
Potrebujemo:
moka |
1 kg |
jajčni rumenjaki |
5 |
voda |
4 dl |
mleko |
1 dl |
Postopek priprave:
Iz moke, rumenjakov, vode in mleka zamesimo gladko testo. Testo razdelimo na manjše kose, katere na pomokani površini tanko razvaljamo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Na pekač položimo papir za peko, na katerega zložimo razvaljane krpice testa. Pekač potisnemo v pečico in pečemo toliko časa, da mlinci porumenijo in dobijo mehurčke.
Pečene mlince ohladimo, razlomimo v skledo in prelijemo z vročo vodo ali juho. Odvečno tekočino odlijemo in mlince serviramo na mizo.
DUŠENO RDEČE ZELJE Z JABOLKI
Potrebujemo:
rdeče zelje |
1 kg |
olje |
2.5 žlice |
čebula |
1 |
sladkor |
2 žlički |
rdeče vino |
1 dl |
zelenjavna jušna osnova |
1 dl |
mleti muškatni orešček |
0.5 žličke |
sol in poper |
po okusu |
majhno kislo jabolko |
2 |
rdeči vinski kis |
po potrebi |
Postopek priprave:
Jabolka operemo in naribamo (peščišča zavržemo). Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo. Zeljne liste operemo, jim odstranimo glavne žile in jih narežemo na trakove.
V kozici segrejemo olje, na katerem posteklenimo nasekljano čebulo. Dodamo sladkor in mešamo, da karamelizira, potem pa v kozico stresemo zelje in ga začinimo z muškatnim oreščkom. Vse skupaj med mešanjem pražimo še 1 do 2 minuti, potem pa zalijemo z vinom in jušno osnovo. Po okusu začinimo s poprom in soljo.
Kozico pokrijemo in zelje na zmernem ognju počasi dušimo približno 40 minut, zadnjih 15 minut mu dodamo naribano jabolko ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi prilijemo še malo tekočine (voda, vino, jušna osnova). Ko se zelje zmehča, ga poskusimo in po potrebi dodatno začinimo s soljo, poprom in malo vinskega kisa.
(Vir: Okusno.je)