SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK: RŽENI KRUH
Rženi kruh je vrsta kruha, pripravljenega z različnimi deleži moke iz rženega zrnja. Lahko je svetle ali temne barve, odvisno od vrste uporabljene moke in dodatkov barvil in je praviloma gostejši od kruha iz pšenične moke. V primerjavi z belim kruhom vsebuje več vlaknin, je temnejše barve in močnejšega okusa. Največji svetovni izvoznik rženega kruha je Poljska.
Čisti rženi kruh vsebuje samo rženo moko, brez pšenične. Rženemu kruhu pogosto dodajajo karamelo ali melaso za barvanje ter različna semena: kumino, bučna in makova semena. Preprost in povsem ržen kruh je mogoče pripraviti z uporabo kislega testa in ržene moke; ne bo narasel tako visoko kot pšenični kruh, bo pa bolj vlažen, imel pa bo tudi bistveno daljši rok trajanja. Takšen kruh je pogosto poznamo kot besedno zvezo »črni kruh«.
Kot že zapisano, rženi kruh vsebuje veliko količino vlaknin, široko paleto bioaktivnih spojin in majhno količino maščob. V primerjavi z nekaterimi vrstami kruha (npr. beli kruh) ima rženi kruh nižji glikemični indeks, kar pomeni, da po zaužitju povzroči počasnejše zvišanje krvnega sladkorja kot beli kruh.
(Vir: Wikipedia)