SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK: MASLO
Maslo je mlečni izdelek, pridobljen iz sladke smetane. Običajno se za pripravo masla uporablja kravje mleko. Po uredbi Evropske unije mora maslo vsebovati vsaj 82 % mlečne maščobe in ne več kot 16 % vode.
Točen kraj in čas začetka izdelovanja masla nista poznana; maslo so pričeli izdelovati kmalu po začetku uvedbe živinoreje.
Tradicionalno se maslo pridobiva iz mleka, ki stoji 2 dni pri sobni temperaturi. V tem času na površini nastane sladka smetana, ki jo posnamejo, potem določen čas zori. Nato sledi pinjenje - tolčenje smetane, dokler se ne tvorijo maslena zrnca. Preostala tekočina se lahko po odstranitvi uporabi za pinjenec. Maslo se naposled zgnete v homogeno maso, ki se oblikuje v želeno obliko.
V industrijskem merilu se maslo pridobiva iz pasteriziranega mleka, iz katerega se v posebnih separatorjih na osnovi centrifuge v nekaj sekundah izloči smetana. Smetano ponovno pasterizirajo ter jo pustijo zoreti okoli 20 ur. Nato prenesejo smetano v posebno posodo, tolčenje, gnetenje in oblikovanje. Nastalo maslo se nato strojno oblikuje v manjše kose ter zapakira. Tudi pri industrijskem proizvajanju nastaja kot stranski proizvod pinjenec.
Maslo ima v današnjem času tudi velikega konkurenta - margarino, ki ima zlasti prednost v ceni. Margarina, v nasprotju z maslom, ne vsebuje holesterola, je pa vir industrijsko pridobljenih trans maščobnih kislin, ki so bolj škodljive od holesterola.
Kljub vsemu maslo velja za naravno živilo, ki vsebuje veliko za človeka pomembnih hranil, medtem ko je margarina močno procesirano živilo. Maslo poleg maščob vsebuje še druge koristne snovi: vitamin A, minerale selena, joda, cinka, antioksidante, konjugirano linolensko kislino (CLA), ki preprečuje rast rakavih tumorjev ipd.
Najboljše maslo, ki ga lahko kupimo, je sveže, surovo maslo, ki ga lahko dobimo pri kmetu ali na tržnici. Takšno maslo ima več hranil, saj drugače postopek pasterizacije veliko le-teh uniči. Če kupujemo maslo v trgovini je pomembno, da kupimo organskega iz živali pašne reje.
(Vir: Wikipedia)