RECEPT: KRUHOV HREN
Kruhov hren je tradicionalna koroška jed. Gre za gosto omako, ki jo po navadi postrežemo skupaj s praženim oziroma »restanim« krompirjem in kuhano govedino, ki nam ostane od nedeljskega kosila. Osnova recepta je vedno ista: star kruh, goveja juha oziroma jušna osnova in nariban hren. Ker so okusi različni, nekateri dodajo še jabolko, kis ali smetano.
Potrebujemo:
star beli kruh |
500 g |
goveja juha ali jušna osnova |
600 ml |
mešanica začimb |
1 žlička |
olje |
1 žlica |
surovo nariban hren |
2-3 žlice |
Postopek priprave:
Star kruh ali žemljice narežemo na kocke.
Narezan kruh damo v lonec in čez njega polijemo govejo juho oziroma jušno osnovo.
Na malem ognju kuhamo približno 15 do 20 minut, da se kruh razpusti. Vmes neprestano mešamo, da se nam ne prismodi.
Nato dodamo mešanico začimb, olje in hren. Dobro premešamo.
Na malem ognju pustimo še par minut. Če je omaka pregosta, jo še malo zalijemo s tekočino.
(Vir: Oblizniprste.si)