RECEPT: GOVEJA JUHA
Goveja juha je tradicionalna slovenska jed in nedvomno ena od klasik družinskih nedeljskih kosil (poleg praženega krompirja, mesa in solate), ki se pripravi iz dobrega kosa govejega mesa, za boljši okus se dodajo tudi kosti in jušna zelenjava: korenje, čebula, navadna zelena, por, česen, peteršilj ter ostale začimbe po okusu.
Postreže se jo kot bistro juho, ki deluje krepčilno, ali pa vkuhamo rezance, druge jušne testenine ali pa le dodamo jušne kroglice.
Sestavlja tipično nedeljsko kosilo poleg praženega krompirja ter mesa in zelenjave iz juhe.
Potrebujemo:
govedina s kostmi |
1 kg |
korenje |
3 |
peteršiljeva korenina |
1 |
gomoljna zelena |
0.25 |
manjši por |
1 |
čebula |
2 |
česen |
2 stroka |
sol in črni poper |
po okusu |
šopek peteršilja |
1 |
zelena |
1 vejica |
luštrek |
1 vejica |
paradižnik, lovorjev list, timijan, majaron |
po želji |
Postopek priprave:
Goveje meso in kosti operemo ter obrišemo. Por operemo. Korenček in peteršiljevo korenino ostrgamo oz. olupimo in razrežemo na četrtine. Zeleno in čebulo olupimo ter razrežemo na večje kose. Iz nekaj vejic peteršilja, timijana, majarona in zelene naredimo zeliščni šopek.
V večji lonec vlijemo 2,5 litra hladne vode, dodamo meso in čim hitreje zavremo. Ko juha zavre, temperaturo zmanjšamo za toliko, da tekočina komaj opazno brbota. S površine s penovko pobiramo pene.
Ko se na površini nehajo delati pene, lonec pokrijemo (pustimo le manjšo špranjo) in na nizkem ognju juho kuhamo 90 minut.
Juho odkrijemo in dodamo vso zelenjavo, poper, lovor, neolupljene stroke česna, luštrek in zeliščni šopek. Če se nam zdi, da je povrela velika količina vode, jo še dodamo (vendar naj bo vrela!), nato pa lonec napol pokrijemo in juho kuhamo še eno uro. Deset minut pred koncem kuhanja juho solimo.
Juho odstavimo in pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi in zbistri. Nato jo precedimo skozi gosto žičnato cedilo.
V precejeno juho po želji vkuhamo izbrano zakuho ali jušni vložek.
Juho serviramo na krožnik in potresemo z nasekljanim peteršiljem ali drobnjakom. Serviramo jo lahko tudi z narezanim mesom in zelenjavo, ki sta se kuhala v juhi.
(Vir: Okusno.je)